Openingstocht 2014

Donderdag 29 mei

Ik sta vroeg op, buiten is het guur weer. „Is dit nu zomer?” denk ik. Ik trek mijn zeilpak aan en tegen 7:30 vaar ik de haven uit naar Enkhuizen. Bij de boei van Marken draai ik naar het noorden en kan de zeilen omhoog en de motor uit. De wind is uit het noordoosten en met enig moeite kan ik net 30 graden varen. Bij Grootebroek moet ik overstag naar het oosten en dan weer overstag en kan ik de sluis van Enkhuizen aanlopen. Na een korte onderbreking, de sluizen staan op groen maar de lichten bij de sorteerplaats is nog rood, waarschijnlijk niet alert, want als ik net aanstalte maak af te meren, springen ze op groen. Tegen 13:00 kan ik verder naar Makkum, mar nu met een koers van pal noord goed te bezeilen. Het wordt steeds drukker op het water en er lijken er velen naar de sluizen van Kornwerdezand te varen voor een lang weekend Waddeneilanden. Bij Workum worden wedstrijden gehouden met kleine schepen en we worden verzocht koers te verleggen naar he westen en om te varen. Natuurlijk doen we dat, alles in belang van ons geliefde sport. Rond 16:30 vaar ik eindelijk Makkum binnen. Alleen de Fuga en de Saffier zijn al gearriveerd. En het valt me op dat de wolkendek hier zeer dus is en langzaam er blauwe plekken ontstaan in de voorheen zo trieste grijze hemeltapijt. Om 19:00 hebben we bij het praathuisje een steigerborrel, we praten bij en genieten van de zwak wordende zonnetje.

Vrijdag 30 mei

Als ik wakker word, schijnt de zon. Er staat zoals verwacht een zwak windje. gisteren heb ik al mijn high aspect verwisseld voor de genua. Even voor 9 uur is er palaver op de steiger en Erik geeft ons instructies voor de dag. Om 10 uur vertrekken en in Den Helder door de sluis, dat hij om 16uur heeft geregeld, aangezien het nog geen 1 juni is. Vreemd, een druk weekend en de sluis is pas goed operationeel vanaf 1 juni!

Om 10:30 liggen we met z’n allen te wachten bij een drukke sluis. 12:00 liggen we aan de waddenzijde. Daar horen we dat de Bertus motorpech heeft maar wel mee gaat varen, maar nog door de sluis heen moet, samen met nog 4 anderen. Dus blijven we aan de remming liggen tot zij er zijn. De Passant en de Fuga besluiten toch door te varen, weg dus met de solidariteit! Al snel werd gedacht beide schippers maar voor het leven te schorsen. De Passant wil natuurlijk net als vorig jaar als eerste aankomen, de Fuga is ook in wedstrijdstemming.

Gelukkig verloopt de tweede schutting aanzienlijk sneller, en tegen 12:45 kunnen we allen op weg naar Den Helder. De wind werkt goed we en tot aan Oude Schild kunnen we redelijk met een knik in de schoot varen. Bij Oude Schild hebben we achterlijke wind en valt de snelheid haast weg. Tegen 16:30 komen we de voorhaven van Den Helder binnen en kan er geschut worden in de sluis. Eenmaal binnen stap ik aan boord van de Passant die voor boetedoening ons maar op een biertje moet trakteren. Van 4 man in de kuip worden het er langzamerhand steeds meer, zoveel dat de punt steeds hoger komt en vrij van het water. Rein maakt er een aantal foto’s van en iedereen is in een jolig stemming. De Friendship club ligt naast ons en kijkt met verbazing naar het schouwspel. Toch komt er ook een lach op hun gezichten. Wij daarentegen zijn verbaast dat ook al heb je gee friendship meer, je toch lid blijft met een BAVARIA!. Wij hebben ook Bavaria maar dan wel 5% variant.

’s Avonds gaan we bij Lands End eten. De ober kan de aantal bijna niet aan, maar blijft uiterst beleefd. Mijn drankje zal ik niet krijgen, die vergeten ze telkens maar te brengen. Bij de tweede ronde krijg ik eindelijk wel wat te drinken. Dat biertje smaakt goed. Na het hoofdgerecht besluiten een aantal onder genot van een sigaartje te genieten van de zonsondergang. Tegen 23:00 keren we terug naar de boot.

Zaterdag 31 mei

We staan vroeg op en tegen 7:15 varen we de haven uit. De sluis draait nog niet dus moeten we via een omweg naar buiten. Dt is een leuke onderneming om gedeeltelijk door Den Helder te varen. Tegen 8 uur zijn we, net als de kleine sluis weer draait en het de eerste vertrekkers loslaat, in de voorhaven van Den Helder. De Bertus is weer op sleeptouw genomen en wordt voorzichtig aan de wind toevertrouwd. We hebben een prachtig wind naar Den Oever, alleen de laatste paar mijl zakt deze helemaal in en gaat we op de motor naar de sluis van De Oever. Ook hier weer lang wachten.

Op het IJsselmeer lijkt het ook droevig gesteld, weinig wind, gaan we dan toch maar op de motor naar Enkhuizen? Na een klein uurtje begint er steeds meer wind te komen en kunnen we mooi de vaart erin houden. Op naar Enkhuizen. Het is behoorlijk druk op het water, goed opletten. Bij Enkhuizen varen we door naar de Buijshaven waar en een plek aan een zijsteiger aangewezen krijgen. Wat een armoede, mij zie je daar nooit meer als het aan mij ligt. Na het afmeren ga ik het dorp in om wat rond te kijken en tegen 19:30 treffen we elkaar in restaurant Markermeer. Onderweg kom ik een groep Belgen tegen die op een charterboot varen maar er ook een spektakel van maken door uitgedost te gaan stappen. De Bertus was doorgevaren naar hun thuishaven in Lelystad en kwamen een kwartiertje later binnen lopen. Ze zijn alsnog vanuit Lelystad met de auto gekomen. Als voorgerecht heb ik huisgemaakte tonijnsalade. Je gelooft het niet, een blikje tonijn met een uitje doorheen op een blaatje sla. Zo lust ik er meer van, wat een armoedig recept. Ook geen succes dus. Het hoofdrecept doet het beter, varkenshaasje brie. Na het eten weer terug naar de boot. Ik ben bekaf en duik mijn kooi in.

Zondag 1 juni

Ik sta op en ontbijt in de zon in de kuip. Daarna douchen en dan wachten wat de bedoeling is. Alleen de Thyra is al vertrokken omdat die weer vandaag ook nog naar Duitsland moeten rijden. Om 10 uur wil de Saffier vertrekken, ik lig ernaast. Ik moet dus eerst weg, de rest blijft nog liggen. Als ik achteruit weg wil kom ik vast te liggen de modder want ik moet nu om de schepen heen die er gisteren niet lagen. Gelukkig wordt ik van alle kanten geholpen, vanaf de andere schepen wordt ik met mijn landvasten door de modder getrokken tot ik weer los ben en mijn weg kan vervolgen. De sluis is rustig, maar tegen de tijd dat het licht op groen springt zijn er heel veel bijgekomen. Samen met de Passant schutten we en tegen 11 uur varen we door naar het zuiden. Ik vaar door naar Hoorn waar ik een afspraak heb met familie van een patient die bij mij heeft gelegen. Zij hadden nog veel vragen en ik had aangegeven wel in Hoorn te kunnen stoppen. ‘s Avonds eet ik in de verenigingshaven.

Maandag 2 juni

Ik vertrek om 7 uur en heb een oostelijk wind naar Monnickendam. Heerlijk zeilen in de zon, verder nog niemand op het water. Pas bij Volendam zakt de wind weg en moet ik op de motor verder. Dan verschijnen ook de eerste boten op het water. Om 10 uur ben ik binnen, ruim snel op. want om 11:30 moet ik op mijn werk zijn. Ik heb weer een geweldig leuk lang weekend gehad.