Astronavigatie deel 2

Jawel, gister weer een intensieve dag gehad in Amsterdam. Dit keer was de temperatuur op zolder een stuk aangenamer dan de vorige keer door de aanwezigheid van niet 1, maar 2 kachels.  We begonnen met een samenvatting van wat we de week daarvoor hadden geleerd, en daarna werden de sommen besproken.

Voor mijn gevoel heb ik het redelijk onder de knie. Dus kan ik nu veilig navigeren? Geen idee. Het is zeker niet te vergelijken met de GPS, want je kunt gauw 2-4 mijl afwijken van je ware positie. Het is bedoeld om in de buurt van de eindbestemming te komen, niet om blind in je box te varen. En vooral handig mocht je instrumenten uitvallen door kapotte accu’s, blikseminslag of iets dergelijks. Maar ook omdat de materie heel erg interessant is hoe men toen (18e eeuw) in staat was om hun positie op zee te bepalen. Een van de cursisten was ook een man die nooit zeilde, maar vooral geïnteresseerd was in hoe men het toen deed.

ewry_Cursus_1

De komende jaar wordt het dus verder oefenen en hopelijk kan ik het volgende jaar in de praktijk gebruiken/oefenen.