Astronavigatie cursus Amsterdam

Vandaag is de Astronavigatie cursus in Amsterdam van start gegaan. Het werd een pittig dagje, deels omdat het buiten guur weer was met veel wind en harde regen op een enigszins koud zoldertje, en deels omdat het pittig stof betrof. Vreemd toch dat we als modern mens het moeilijk vinden dit weer onder de knie te krijgen door alle berekeningen, maar een 2 tal eeuwen geleden deden ze het ook al, en toen zonder tabellen, rekenmachines en andere hulpmiddelen. Maar het is fascinerend hoe men dat toen deed en hoe toepasbaar het heden ten dage nog steeds is. Hoe simpel de beginselen ook zijn, het vergt 3-dimensionaal inzicht om te begrijpen hoe het werkt, of je vult gewoon de getallen in en er komt wat uit en dan maar hopen dat je goed zit.

Volgende week zaterdag is deel twee, met veel rekenwerk in het vooruitzicht.

image