Jorran

Na een drukke ochtend, kon ik pas rond twee uur naar de boot, waar neef Jorran en Lorette al ruim 2 uur in de brandende zon aan het wachten waren op mij. Snel de boot vaarklaar gemaakt en met zeer weinig wind voeren we de Gouwzee af. Misschien maar omdraaien? Dit heeft toch niets met zeilen te maken. Ja zeker, ook windstiltes horen erbij, maar om de hele tocht op de ijzeren fok te varen? Maar bij Volendam trekt de wind aan en kunnen we met een halfwindse koers naar Hoorn. Voor Jorran de eerste keer dat hij zeilt, en ik liet hem aan het roer.

 

IMG_3250

Toch nog een leuke ervaring voor hem, we gaan meer dan 6 kn bij windkracht 4 bft, en eenmaal in Hoorn drinken we wat in de kuip, alvorens we ergens wat eten en Joran daarna op de trein zetten naar Delft.

IMG_3279

Weer een prima tochtje, uitgewaaid en ’s avonds zitten we soezelig in de kuip, na te genieten van een kort maar prima zeiltochtje. Weer een onthaastingsmomentje.

IMG_3282

image

Route vanaf Monnickendam naar Hoorn

Lelystad

Ach ja, na een weekend werken en even nog ’s ochtends bij bespreking te zijn geweest op mijn werk, toog ik aan het eind van de ochtend naar de haven. Er staat een straffe wind uit het westen, 4 a 5 bft. Ik ruim de boot op en besluit pas later te vertrekken want dan zal de wind wat afnemen.

Tegen 15:30 vertrek ik uit Monnickendam, alleen op de genua. Morgen wordt wind uit het zuiden verwacht dus besluit ik koers te zetten naar Lelystad. De wind komt bijna van achteren en neemt langzaam af. Ik krijg door het rollen van de boot op de golven, haast het gevoel dat ik richting caribien vaar. Door de afnemende wind kom ik met moeite de laatste mijlen naar Lelystad. Eenmaal voor de sluis gaat de motor aan en vaar ik naar bataviahaven. Het is hartje zomer en schoolvakantie, dus stel ik mij voor op van alles en nog wat. Maar niets is minder waar, het is haast uitgestorven en genoeg plek om af te meren. Het is inmiddels bijna 20:00, dus wat eten en een biertje en dan wat lezen in de kuip.

De volgende ochtend sta ik vroeg op, één omdat ik vanavond afspraken heb en twee, er wordt in de middag buien met hagel en windstoten verwacht. Even voor 8 uur verlaat ik de haven en kan prachtig half aan de wind naar de Gouwzee varen. Dit is echt genieten! Er de meeste vakantiegangers liggen of nog op één oor, of zijn nog rustig aan het bijkomen. Pas als ik in de buurt van de Gouwzee kom, beginnen er meer bootjes op het water te verschijnen.  Mijn avond en ochtend onthaasten zit er weer op, wat kan het water toch voor rust zorgen.

Schermafbeelding 2015-07-07 om 12.15.06