Lanzarote deel 4

Langzaam komt er een eind aan een leuk verblijf op de John Rensen. Kees is al vroeg vertrokken, ik verlaat het eiland over enkele uren.

Soraya, Marleen, Hennie en Kees, bedankt voor de mooie dagen samen

Lanzarote deel 3

Onder zeilverhalen 2015 doe ik verslag van mijn verblijf hier. We nemen de dagen en het weer zoals die ons toekomt. En buurman Otto beurt ons op met de uitspraak: een dag gezeild is een gemiste havendag.

Lanzarote deel 2

Na een goede nachtrust, komt vandaag de vraag van alle vragen. Is de wind voldoende afgezwakt om te gaan zeilen, of gaan we Tenerife exploreren. Niemand heeft moeite met wat de uitkomst zal zijn, we willen gewoon genieten.

We hebben er wel weer nieuwe woorden bij.

Fladderwind: windvlagen
Rondpunt: rotonde
Schieter: gasaansteker
Stilo: pen
Korte drank: sterke drank

Onze woordenschat groeit per dag. En nadat Soraya terug is gekomen van de haven, is het besluit gevallen. We gaan vandaag eerst de boot vaarklaar maken, dan op excursie en morgen varen we uit naar de toekomst.

Lanzarote deel 1

20 mei

Weer eens wat anders, uitdagingen is wat het leven soms kleurrijk kan maken. Soms valt het mee, soms tegen. Wat dit mij gaat brengen is nu nog in nevel ontwikkeld, een tocht in het duister. Maar ik verwacht er ook weer veel van.
In het vliegtuig zijn al de eerste tekenen van een wilde tocht. We moeten blijven zitten vanwege de turbulentie. Ik sluit mijn ogen en waan me in de navigatiehoek, positie intekenen, koers plannen en buiten in de kuip genieten van de golven en de uitzicht. Dat stel ik mij zo voor, nu mag de droom plaats maken voor de realiteit.

En als het misgaat?

We waren gevraagd of we in een grachtje in Haarlem op zoek konden gaan naar een buitenboord motor. Tijdens het varen was deze van de motor gevallen en weg was die. De eigenaar had al van alles geprobeerd, zonder succes.

Dus gingen we met Onderwaterwereld duikwinkel te Haarlem de uitdaging aan. Albert ging het water in om te zoeken, aangelijnd vanaf de kant. Het zicht onderwater was echt nul. Maar het lukte het te vinden, waarna ik ook te water moest om een lijn om de motor te krijgen. Het was maar 2 meter diep, maar ik kon echt niets zien. Dus op de tast. Mijn plan was een lijn aan de handvat te doen, maar al voelend werd duidelijk dat het een nieuwer model is, en die hebben geen grepen. Met mijn hand door de blubber kon ik een lijn om de staart krijgen, en toen tasten tot ik Albert voelde en de lijn kon overgeven zodat de liftboei eraan bevestigd kon worden. Na wat geploeter, lukte dit en konden we de trofee naar de kant slepen.

image

Het voelde als een overwinning! Bedankt Fred, dat je er vertrouwen in had, dat het zou lukken.

Weekendje klussen

Afgelopen vrijdag ben ik op de fiets naar Monnickendam gegaan, nadat ik eerst ’s ochtends ben wezen duiken met Fred van Onderwaterwereld. Na 2,5 uur kwam ik net na 18:00 aan op de haven. Ik was nog niet eens de slagboom gepasseerd of er werd gevraagd of ik meeging om een biertje te drinken. Dat liet ik me geen tweede keer vragen. In de korte keer zaten we er met 5 man te praten. Een klein uurtje laten arriveerde Lorette en besloten we ter plekke wat te eten. Rond 22:30 werden we verzocht onze biezen te pakken zodat de zaak kon worden afgesloten. Op naar de boot om te gaan slapen. Maar eerst de gordijnen vervangen die ik thuis had nagemaakt, omdat de oude versie door de jaren heen was gaan slijten. Toch weer een geslaagd project geworden.

De volgende morgen was het al hard aan het waaien, tot 7 BFt aan toe. Dan maar klussen in en om de boot. Ook gewandeld in Monnickendam.

Op Zondag was de wind behoorlijk gaan liggen, dus kon de kuip en dek worden geboend, de genua uit de zeilzak worden gehaald en de verstaging weer wat bijgesteld. Aangezien ik om 18:00 in het zwembad van Heemstede moest zijn, vertrok ik om 14:30 met de fiets weer terug naar huis. Na een heerlijk tochtje van 2,5 uur (42 km, veel oponthoud door pontje van Amsterdam en de vele verkeerslichten in het centrum), kwam ik thuis aan, snel opruimen, eten en om 18uur in het zwembad.

Weer heerlijk om op de boot te zijn, nog niet gezeild, maar dat komt binnenkort wel weer.